De kus van Gustav Klimt


De kus van Gustav Klimt

Gustav Klimt was een Oostenrijkse symbolistische schilder en een van de meest prominente leden van de Secessiebeweging in Wenen. Hij werd geboren in 1862 en stierf in 1918. Gedurende zijn leven creëerde Klimt verschillende meesterwerken die nog steeds publiek betoveren. Een van de bekendste hiervan is "De Kus", een schilderij dat het unieke stijl van Klimt en de symboliek van de Art Nouveau beweging weerspiegelt.

De Kus van Gustav Klimt

"De Kus" werd geschilderd tussen 1907 en 1908 en wordt beschouwd als een van Klimts beroemdste werken. Het schilderij toont een stel in een intieme omhelzing, hun lippen ontmoeten elkaar in een kus. Het stel is afgebeeld in een gouden atmosfeer, omgeven door zwevende patronen en vormen die de schoonheid en passie van hun liefde symboliseren. De gouden achtergrond is een terugkerend thema in de werken van Klimt en wordt vaak geïnterpreteerd als een symbool van het goddelijke, het eeuwige en het spirituele.

Een van de opvallendste aspecten van "De Kus" is de manier waarop Klimt licht en kleur heeft gebruikt om een gevoel van diepte en sfeer te creëren. Het stel is omgeven door een gouden nevel die van binnenuit lijkt te stralen, terwijl de rest van het schilderij is ondergedompeld in een warm, gouden licht. Dit creëert een dromerige kwaliteit die bijdraagt aan het romantische en sensuele karakter van het schilderij.

"Deze afbeelding van liefde en verlangen werd destijds als schandalig beschouwd"


Het stel in "De Kus" is afgebeeld op een manier die tegelijkertijd intiem en sensueel is. Hun lichamen zijn dicht bij elkaar, hun ledematen verstrengeld, en hun lippen gedrukt tegen elkaar in een hartstochtelijke kus. Deze afbeelding van liefde en verlangen werd destijds als schandalig beschouwd, en het schilderij werd vaak bekritiseerd om te expliciet te zijn. Toch is "De Kus" een belangrijk werk in Klimts oeuvre en blijft het een symbool van de kracht en de schoonheid van de liefde.

 

Leuk kus feitje


Een leuk feit over "De Kus" van Gustav Klimt is dat het schilderij oorspronkelijk niet bedoeld was om te worden tentoongesteld. Klimt creëerde het als een cadeau voor zijn geliefde en het was pas na zijn dood dat het werk aan het publiek werd getoond.

Het schilderij is ook een van de meest waardevolle kunstwerken ter wereld. In 2006 werd het verkocht voor een recordbedrag van bijna $150 miljoen aan een particuliere verzamelaar.

 

Waar kun je De Kus van Klimt bewonderen?

Österreichische Galerie Belvedere

"De Kus" van Gustav Klimt hangt in het Österreichische Galerie Belvedere in Wenen, Oostenrijk. Het Belvedere is een museum voor kunst en architectuur en heeft een uitgebreide verzameling van kunstwerken uit de Secessiebeweging, waaronder vele werken van Gustav Klimt.

Het Belvedere is een van de meest prestigieuze musea in Oostenrijk en trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Het museum biedt een unieke kans om een aantal van Klimts meest beroemde werken, waaronder "De Kus", te zien in hun oorspronkelijke setting en om meer te leren over de Secessiebeweging en de rol die Klimt hierin speelde.

Bezoekers kunnen ook genieten van andere kunstwerken van Oostenrijkse en internationale kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw, evenals architecturale hoogtepunten van het Belvedere en de omgeving. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Belvedere en "De Kus" van Gustav Klimt te ervaren.

 

Gustav Klimt

Gustav Klimt

Klimt studeerde aan de Kunstacademie van Wenen en begon zijn carrière als deel van een groep jonge kunstenaars die bekend stond als de "Company of Artists". Samen richtten ze de Secessiebeweging op, die zich verzette tegen de traditionele kunst en nieuwe, moderne stijlen eiste.

Zijn meest bekende werk is wellicht "De Kus", een sensuele en expressieve schildering van een koppel dat elkaar kust, die wordt gekenmerkt door opvallende gouden en zilveren lijnen. Het werk is een belangrijk voorbeeld van Klimts gebruik van symboliek en zijn afkeer van de academische kunst.

Klimt was ook een zeer productieve kunstenaar en creëerde vele andere opmerkelijke werken, waaronder portretten, landschappen en natuurstillevens. Zijn kunstwerken zijn nog steeds zeer gewild en worden tentoongesteld in musea over de hele wereld.

Gustav Klimt stierf in 1918, maar zijn invloed op de kunstwereld is nog steeds zichtbaar en zijn werken blijven inspireren en bewonderen. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke en invloedrijke kunstenaars uit de moderne tijd en zijn werk blijft een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse en internationale kunstgeschiedenis.

 

Unieke Gustav Klimt collectie

Laat je betoveren door de prachtige kunst van Gustav Klimt met onze unieke collectie bij Artyfarty! Onze collectie omvat mokken, posters, ronde schilderijen en meer. Elk product is zorgvuldig samengesteld en gedrukt met de meest indrukwekkende beelden van de beroemde kunstenaar. Voeg een touch of elegance en stijl toe aan je huis en kies vandaag nog uit onze Gustav Klimt collectie!

Poster - De Kus - Gustav Klimt
Bezoek hier de Gustav Klimt collectie

 

 

 


 #gustavklimt #klimt #dekus #jugendstil #symbolisme #wenen #wienersecession #goud #gold #klimtproducten #klimtposter #gustafklimtposter #gustavklimtmok #gustafklimtbeker #klimtmok #klimtbeker

GERELATEERDE ARTIKELEN